Lucrari de constructii pentru drumuri si poduri

Primul gand pe care l-a avut omul in evolutia sa a fost acela de a-si construi o casa, pentru a-si asigura un anume confort.

Studiul geotehnic reprezintă cea mai des întâlnită formă de documentație geotehnică și este folosit la proiectarea oricărei construcții, prin numeroasele valori referitoare la terenul de fundare .Studiu topo . Scopul efectiv este de a furniza informații cu privire la natura terenului de fundare pentru a ști cum se va dimensiona structura de rezistență. Studiul geo poate fi de mai multe feluri:

  • Avize geotehnice
  • Studii geotehnice pentru PAC
  • Studii geotehnice de detaliu
  • Monitorizare geotehnică

Realizarea unui studiu geotehnic presupune parcurgerea mai multor etape. Printre cele mai importante menționăm:

– efectuare foraje geotehnice – numărul forajelor și adâncimea lor sunt determinate de tipul de construcție. La o casă obișnuită cu laturile ce nu depășesc 16 metri, iar regimul de înălțime este de maximum P+1, se efectuează un singur foraj la 5-6 metri. În urma realizării forajelor se prelevează probe de sol.

– analiza probelor de sol la un laborator in constructii ( de gradul 2) de specialitate pentru determinarea principalelor caracteristici mecanice.

– redactarea unui studiu geo, care va ține cont de informațiile obținute în primele 2 etape, urmând să se precizeze inclusiv recomandări de fundare. Detaliile din studiul geo sunt însă doar cu titlu de recomandare, decizia finală aparținând entității responsabile de dimensionarea structurii de rezistenta.

Facultatile pregatesc ingineri pentru studii geotehnice, precum si ingineri cadastri, care se ocupa cu masurarea terenurilor pentru case si gradini, stabilind proprietatea fiecarui cetatean. De-a lungul vremii taranul roman a tinut cu sfintenie la bucata lui de pamant si deseori izbucneau conflicte intre vecini pentru o bucata de pamant pe care o revendicau fiecare. Poetul taranimii George Cosbuc a cantat in versurile sale, legatura stransa dintre om si pamant, acesta fiindsingura lui sursa de existenta.

Studiu topo se ocupă cu efectuarea de măsurători asupra unor suprafețe de teren, unități cadastrale, forme de relief ori a altor elemente, cu studiul metodelor de măsurat, precum și cu analiza instrumentarului și aparaturii necesare desfășurării activităților. Rezultatele unui studiu topo se concretizează în întocmirea hărților, planurilor topografice, la diferite scări de proporție, precum și ale profilelor ori tabelelor cu date masurate.

Copil fiind imi amintesc de aplicatiile pe care tatal meu, ofiter de profesie, le facea, orientandu-se dupa hartile tografice. De multe ori facea cate o gluma spunand ca daca vrei sa ajungi intr-un anume loc trebuie sa confrunti harta cu taranul. Ne-am dat seama mai tarziu, ca taranul roman, desi nu are studii topometrice, are simtul orientarii in sange, la acest lucru ajutandu-l in special semnele naturii.

Un studiu topometric se realizează pe spații cu dimensiuni variabile, în scopul obținerii valorilor măsurate ale poziției spațiale a unui număr cât mai mare de puncte de pe suprafața topografică a reliefului.

Valorile măsurate în studii topografice sunt de tipul unghiurilor orizontale și unghiurilor verticale formate de laturile a două aliniamente obținute între puncte vecine  și a distanțelor dintre puncte, adică a laturilor unghiurilor. În procesul de stabilire a poziției punctelor topografice se pornește de la valorile măsurate ale unor puncte ce aparțin rețelelor geodezice.

In epoca lui Ceausescu, numita si epoca de aur”, in tara noastra s-a construit enorm de mult, de la blocuri pana la drumuri si poduri. O constructie monumentala, este si Canalul Dunare-Marea Neagra, unde au fost jertfiti multi oameni, dar in final constructia s-a finalizat.

Avand in vedere traficul mare, este nevoie de specialisti, care lucreaza in domeniul proiectare drumuri si poduri. Dromcons .

Pentru a reusi ca o firma sa fie cunoscuta si apreciata, ca parteneri de incredere si în domeniul proiectării de drumuri si poduri, trebuie sa se faca remarcata prin modul in care se implica pentru ca acestea sa nu se deterioreze, pe o perioada indelungata de timp.

Drumul este o cale de comunicație terestră, alcătuită dintr-o bandă îngustă și continuă de teren bătătorit, pietruit, pavat sau asfaltat. Drumurile se pot clasifica în drumuri publice sau drumuri private. Desfasurarea lucrarilor conform normelor si legilor aflate in vigoare este prioritatea serviciilor in proiectarea unui drum. Pentru aceasta este obligatorie obtinerea de avize necesare pentru demararea lucrarilor precum avize circulatie, avize amplasare obiecte in zona drumurilor, si avize de la utilitati.

Podul este o construcție, din categoria lucrări de artă, realizată de ingineri constructori, destinată să treacă un obstacol (strâmtoare, râu, o vale, căi de comunicații) trecând deasupra acestora. Ce frumos cantam in copilarie  “Podul de piatra s-a daramat/ A venit apa si l-a luat/ Sa facem altul pe rau in  jos/ Altul mai trainic si mai frumos!!!”

După cinci ani, în data de 15/26 septembrie 1895 a fost inaugurat cel mai mare complex de poduri din Europa acelor vremuri și al treilea ca lungime din lume. Realizarea podului de la Cernavodă a însemnat extinderea la o construcție de mari proporții a două noutăți pe plan tehnic: utilizarea oțelului turnat (moale) în locul celui pudlat și a sistemului de grindă cu zăbrele în consolă (grindă Gerber), foarte avantajos din punct de vedere economic și al rezistenței materialelor în cazul structurilor cu deschideri mari. Podul are cinci deschideri, cea centrală de 190 m. Peste deschiderea a doua a podului, lungă de 140 m, se întinde o grilă cu zăbrele, având două console (brațe de câte 50 m) care se prelungesc peste pilele podului, la dreapta și la stânga deschiderii. Pe deschiderea din mijloc s-a montat o grindă de numai 90 m, deoarece aceasta se poate sprijini pe cele două console, una din dreapta deschiderii a doua și cealaltă din stânga deschiderii a patra. În felul acesta se acoperă întreaga deschidere centrală de 190 m.

Podurile se pot construi din beton, zidărie, metal, lemn, coarde, etc. . În mare structura podurilor este astfel alcătuită:

  • Suprastructură – partea superioara a podului care preia încărcările de la trafic este alcătuită din calea de rulareși structură de rezistență care sprijină calea de rulare;
  • Infrastructura – partea din pod care preia încărcările de la suprastructura și le transmite terenului, alcatuită din culeeși pile;
  • Zona aferentă podurilor – este zona de racordare a podului cu terasamentul, alcătuită din aripi, sferturi de con, plăci de racordare, dren, rampe de acces si altele.

Imi aduc aminte cu drag de cate ori mergeam la cules de prune in satul bunicilor mei ca  trebuia sa trecem peste un pod, din beton, care era construit peste o mica vale ce facea legatura intre un deal si un cimitir. De cele mai multe ori traversam podul pe jos, sau chiar cu trasura.  Cand treceam pe pod mereu ma opream la jumatatea lui sa ma uit cum curgea apa lin din stanga spre dreapta alunecand spre padure. Copil fiind ma gandeam cu cata maretie si cata pricepere au stiut oamenii sa construiasca acest pod minunat care sustinea cateva sute de kilograme si cata minte au avut cei care s-au ocupat de proiectarea sa.

Proiectare drumuri si poduri insemna ca in spatele acestei operatiuni se afla o echipa de ingineri proiectanti, care trebuie sa stea la dispozitia clientilor cu echipamente moderne pentru realizarea expertizei si intocmirea caietului de sarcini.

Proiectarea drumurilor constă din două aspecte tehnice:

  • proiectarea geometrică a drumului
  • proiectarea suprastructurii acestuia

Înafară de aceste doua componente tehnice ale proiectării, mai sunt cele de mediu, cele de planificare și cele juridice foarte importante.

Proiectarea de drumuri si poduri  implică acceptarea unor degradări în elementele disipative în urma acţiunii seismice de proiectare. Eventualele degradări ale elementelor de rezistenţă trebuie să poată fi inspectate şi remediate. De aceea, zonele disipative trebuie să fie accesibile. Atunci când acestea nu sunt accesibile pentru inspecţie şi lucrări de remediere (de exemplu baza pilelor aflate în apă de adâncime mare) este necesară utilizarea unor factori de comportare reduşi faţă de valorile de referinţă. Proiectare drumuri si poduri  pe baza unor factori de comportare reduşi va implica o cerinţă de ductilitate mai mică, adică degradări mai reduse ale elementelor disipative